Bakgrundsfakta

Camilla Läckberg är Sveriges bäst säljande författare. Totalt har hennes böcker sålts i 22 miljoner exemplar. Hon har gett ut tio deckare, fyra kriminalnoveller, två kokböcker och sex barnböcker.

Deckarserien som utspelar sig i Camilla Läckbergs hemstad Fjällbacka är utgivna i över 60 länder. Debuten Isprinsessan kom ut 2003 och den har hittills sålt en bra bit över 4 miljoner exemplar. Efter Sverige är Danmark det land där Camilla Läckberg säljer bäst. Hittills har de danska läsarna köpt närmare 1,7 miljoner böcker.

Även i Sydeuropa är Camilla Läckberg en mycket populär författare. Frankrike är med snart 1,4 miljoner sålda böcker den tredje största marknaden. I Spanien närmar sig försäljningssiffrorna en miljon och har passerat den norska marknaden.

Camilla Läckbergs böcker och karaktärer har hittills blivit sex tv-filmer och nu i sommar kommer den första biofilmen Tyskungen baserad på boken med samma namn. Fler tv-avsnitt är under produktion.

Vid sidan av bokskrivandet är Camilla Läckberg delägare i smyckesföretaget Sahara Silver. Hon har också en fot i musikbranschen där hon skriver texter till musik som komponeras och produceras av Pelle Nylén. Samarbetet sker i det gemensamma bolaget One Spoon Music.

Camilla Läckberg är uppvuxen i Fjällbacka och utbildade sig först till civilekonom på Handels i Göteborg. Hon har jobbat som produktchef på både Telia och Fortum innan hon efter en skrivarkurs bestämde sig för att bli författare.

Fakta: Camilla Läckberg
Född: 1974
Bor: Villa i Enskede och sommarhus i Norrtälje
Familj: Gift med Simon och hon har barnen Wille, Meja, Charlie och Polly
Intressen: Dans, kläder, matlagning och tv-serier

Facebook