Om Camilla

clredCamilla Läckberg är civilekonomen som bytte karriär och blev Europas deckardrottning. Hon har nu skrivit sin tionde bok i Fjällbackaserien och gett ut sex barnböcker om Super-Charlie.

Bakgrund
Vi börjar historien i Fjällbacka, ett litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad. Här föddes Camilla 1974 och hennes talang för sagoberättande var uppenbar redan som litet barn. Den första historien släppte hon redan som femåring och redan då kunde läsaren ana Camillas tydliga fascination för de mörkare sidorna hos mänskligheten. Novellen ”Tomten” var både rafflande och bloddrypande.

Men trots berättartalangen valde Camilla Läckberg en mer traditionell karriär. Efter Handelshögskolan i Göteborg flyttade hon till Stockholm och jobbade som produktchef på både Telia och Fortum. Men hon trivdes inte som ekonom och vägen ut blev en skrivarkurs som hon fick av sin man, mamma och bror. På kursen ”Att skriva krim” i regi av Ordfront började sedan Camilla skriva på historien som blev debutromanen Isprinsessan.

De första deckarna
Samma vecka som Camilla födde sonen Wille blev Isprinsessan antagen och 2003 kom den ut i handeln. Med sig från utbildningen på Handels hade Camilla kunskaperna om marknadsföring och vikten av att träffa kunder. Under de första åren som författare var hon runt i nästan varenda bokhandel i landet för att signera och berätta om sina böcker. Det är ett både hårt och medvetet arbete som ligger bakom framgångarna.

Kokböcker och film
Under de första åren skrev Camilla Läckberg en ny deckare varje år och dessutom hann hon med att göra kokböcker med barndomsvännen och stjärnkocken Christian Hellberg. Redan 2006 var Camilla Läckberg Sveriges bäst säljande författare. En tron hon sedan dess inte abdikerat från. Året efter gjordes de första filmatiseringarna av deckarna och de visades i SVT. Fjällbacka har på nytt blivit hett i tv-sofforna med storsatsningen ”Fjällbackamorden” som sändes julhelgen 2012. I sommar är det dessutom biopremiär för Tyskungen, baserad på den femte deckaren i Fjällbackaserien.

En internationell bestseller
Parallellt med framgångarna i Sverige har deckarna hittat läsare i allt fler länder utanför Sverige. Hon är den sjätte mest lästa författaren i Europa och har bland annat många läsare i Spanien, Frankrike, Danmark, Norge, Polen och England. Hittills har böckerna kommit ut i över 60 länder och sålts i över 22 miljoner exemplar.

Barnboksförfattaren
2011 dök en ny karaktär upp i Camilla Läckbergs värld. Super-Charlie är en bebis med krafter utöver de vanliga. Sedan dess har barnboksdebuten följts upp med Super-Charlie och Gosedjurstjuven och i höst kommer den tredje boken i serien.

Super-Charlie är en figur som inte nöjer sig med att bara finnas i böckernas värld. Han finns som spel och har dessutom gjort två poplåtar ”Super-Charlie” och ”Flyga med mig”. Camilla Läckberg skriver texterna och musiken produceras av Pelle Nylén.

Multitalangen
Vid sidan av skrivandet är Camilla delägare i smyckesföretaget Sahara Silver. Samarbetet med Pelle Nylén kring musiken till Super-Charlie har utvecklats till ett gemensamt bolag One Spoon Music, som skriver musik och jinglar. Företaget vänder sig till skivbolag, musikförlag, filmbolag, tv-bolag, radiostationer, reklamfilmsbranschen och artister.

Vid sidan av sitt författarskap har Camilla Läckberg ett starkt ideellt engagemang. Hon har i många år jobbat med att förverkliga barns drömmar genom Min Stora Dag. Sedan 2012 är Camilla ambassadör för Barncancerfonden där hon är aktiv i flera insamlingar.

2012 dansade Camilla Läckberg in i de svenska vardagsrummen genom sitt deltagande i Let’s Dance i TV4, där hon kom fyra. Dansen har sedan blivit en riktig passion och numera är proam-danstävlingar ett välkommet avbrott i de långa skrivpassen på Enskede Bageri.

Facebook